Георги Димитров уверява, че градът не е газова камера На

...
 Георги Димитров уверява, че градът не е газова камера На
Коментари Харесай

истерия с циановодорода в Карнобат, газдетекторите в кабелния завод показвали нулеви стойности

 Георги Димитров твърди, че градът не е газова камера

На територията на кабелния цех, няма произвеждане, което да е източник на циановодород. Затова ще се търси повода за обгазяването някъде в периферията, т.е. в прилежащите предприятия, тъй като този газ може да бъде формиран по доста способи. Възможно е при преработката на други химикали да се образува това съединяване. Това сподели пред бТВ кметът на Карнобат Георги Димитров. 

„ Вчера бяхме четири часа на територията на завода. Присъствах при инспекцията на всички площадки и допустимо източници на миризма. След 9 часа сутринта всички газдетекторите демонстрираха нулеви стойности. Не мога да схвана за какво заводът не работи, само че тук се предава някаква информация по уеб сайтове, които не съм виждал на територията на завода, че обстановката е рискова “, добави той.

Въпреки уверенията на локалните управляващи, че всичко е наред, не са малко хората, които стигат и до незабавен център, разяснява пък водещият на „ Тази заран “ Златимир Йочев.

Втора седмица институциите търсят кой обгазява Карнобат с циановодород, а регионалният шеф свика Кризисен щаб, добави колежката му Мария Цънцарова.

„ Сигнали за задушлива миризма и обгазени хора имаше и през вчерашния ден. Шест дами, работещи в кабелния цех, потърсиха през вчерашния ден здравна помощ. Днес заводът не работи “, сподели пък кореспондентът на бТВ Лора Стаматис.

„ Намирам се пред кабелния цех, който през вчерашния ден спря работа, откакто шест от дамите, работещи тук, са се почувствали зле и потърсили лекарска помощ в незабавния кабинет. Така бе и в петък, и в събота “, добави тя. 

Директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов пък твърди, че в  Мочурица няма приключване на рискови субстанции. 

„ Продължава проучването на капацитета на заплахата и риска, който носи канализационната система. Още нямаме умозаключение. Очакваме до края на деня да излязат протоколите от проучванията. Вчера бяха замерени стойности единствено от ръчните принадлежности на службата за пожарна сигурност, които не са задоволително доказателство, с цел да направя заключения за заплаха “, съобщи той.

След като кореспондентът на бТВ напомни, че в петък за първи път бяха регистрирани тревожни сигнали и бе открита по-висока централизация на циановодород и сероводород, той посочи, индикаторите са били регистрирани със същите принадлежности. „ Бях направени проучвания в резултат от този сигнал на конфискувани водни проби от канализационните шахти на двете предприятия, както и от Мочурица, в която се вливат водите от канализацията. Резултатите демонстрират, че няма приключване на рискови субстанции в реката досега “, сподели шефът на екоинспекцията. 

Очакваме проучванията на канализационната уредба, добави той. 

Маринов обаче не отговори на въпроса по какъв начин би обяснил от кое място идват тези сигнали и неразположението на работещите. Нека това да е извод, изработен в резултат на обстоятелства, а не на догатки, прикани той.

„ Това, което се случва, се отразява на хората като суматоха с помощта на медиите. Аз не бих могъл да приема, че Карнобат е газова камера “, сподели пък кметът. 

Той удостовери, че в петък са били регистрирани стойности, само че добави, че не е бил в България. 

Получавах обаче от самото начало информация, посочи градоначалникът. 

Потенциално има други предприятия, в които може да се образува, призна той.

„ Не позволявам, че някой съзнателно може да провокира това, само че бездействието или непозволено деяние биха могли да доведат до това обгазяване. Факт е, че тук се понасят доста огромни загуби. Хората не са на работа трети ден “, сподели още Георги Димитров. 

„ Извършват се инспекции въз основа на сигнали от 5 април, с цел да се открият източниците на приключване на газове. Целта е да се откри дали здравословното положение на хората, които са подали сигналите и са постъпили за лекуване, са в причинноследствена връзка с приключването на газовете и дали имат отношение към това. Ще се разбере и дали има заплаха за живота и здравето на хората, както и за околната среда “, съобщи ръководителят на Районна прокуратура-Бургас Мария Маркова.

За този случай се планува съгласно закона наказване от една до пет години отнемане от независимост и санкция от 500 до 30 000 лв., разяснява тя. 

„ Очакваме пробите от вчерашния сигнал. Ще се откри дали стойностите съставляват заплаха за хората и околната среда. Вземат се сведения от работещите в завода “, сподели още тя. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР